Gå videre til hovedindholdet

Er 50 MP bare for meget?


Nikon har i flere år siddet øverst på sensor MegaPixel (MP) tronen med D800/D810. Dette har sikkert været en torn i øjet på Canon. Og nu har Canon lanceret EOS 5DS med en 50 MP sensor.

Det rejser jo spørgsmålet om, hvorvidt vi i det hele taget har brug for alle disse MP - og med "vi" mener jeg os glad fotoamatører.

Svaret er et rungende "Nej". Det har vi ikke. Hvis vi ser bort fra professionelle landskabs-, portræt- og studiofotografer, så har ingen brug for 50 MP. Jeg vil endda argumentere, at vi ikke har brug for 36 MP. Lad mig uddybe dette.

Tænk på dit motivvalg og workflow. Visse motiver er velegnet til høj MP opløsning (en skov), andre er ikke (skyer).



Hvilket objektiv anvender du? Mange standard objektiver kan slet ikke matche en sensor med +24 MP opløsning, og fotograferer du altid på objektivets mest optimale blænde (typisk f/8)?
Hvordan fotograferer du? Anvender du et stort tungt stabilt stativ til alle billedeoptagelser, hvor du ligeledes anvender trådet fjernudløser og mirror-up funktionalitet for at minimere rystelser?
Hvor viser du dine billeder? På skærmen - selv den bedste 4K skærm kan kun vise 14 MP! Det er udelukkende hvis du printer i ultra høj kvalitet, at du udnytter de ekstra MP, som en 36 MP eller 50 MP sensor giver. Hvis du beskærer dine billeder meget, så kan det være en idé at have mange MP at arbejde med. Og jeg kan fortsætte med at anfører argumenter for, at 16-24 MP er mere end tilstrækkelig for 95% af alle fotografer.

Hvorfor lancerer Nikon og Canon så full frame kameraer med henholdsvis 36 MP og 50 MP sensor? Der ER fotografer - både professionelle og amatører - der forstår at udnytte disse kameraer, og som har tilpasset hele deres workflow til dette. Dette er dog ikke et volumen markedet. Så Nikon og Canon satser også på, at mange andre køber disse kameraer, fordi de tror, at de på den måde vil tage bedre billeder. Det kommer ikke til at ske! Hvis fotografen i forvejen taget dårlige billeder med et 12 MP kamera, så vil et 36 MP kamera ikke gøre nogen forskel.

Det er langt mere oplagt at sætte sig ned og gennemtænke følgende:

  1. Hvilken disciplin vil jeg mestre (landskab, makro, portræt, astro etc.)?
  2. Hvor ønsker jeg at vise mine billeder (skærm, web, fotobog, plakat, udstilling, bill board etc.)?
  3. Hvilke generelle krav stilles til denne type billeder (filtype, lys type, eksponering, sted, tidspunkt etc.)?
  4. Hvilket udstyr skal jeg investere i for at optimere billedeoptagelsen og sikrer god billedkvalitet (kamera, objektiv, stativ, flash, hukommelseskort, filtre, udløsere etc.)?
  5. Hvordan skal mit kamera indstilles?
  6. Hvilke tips giver de bedste fotografer indenfor dette område?
Når du er færdig med denne liste, så vil du opdage, at kravet til antal MP ofte ikke er specielt højt! 

Jeg har selv produceret gode billeder til print i A3 format med mit D300 - 12 MP kamera. Er mine billeder blevet bedre efter jag har fået et D800 - 36 MP kamera. Nej - det er de ikke - jeg er langt fra færdig med at lære at bruge mit D800, og jeg arbejder fortsat på ovenstående liste med udgangspunkt i mine interesser som er:

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nikon D3100 test

Så har jeg modtaget et Nikon D3100 til test fra Nikon Danmark. Testen vil blive delt op i flere afsnit og i første afsnit vil jeg beskrive kameraet som jeg oplever det, og fokusere på de specifikationer som jeg mener er relevante for målgruppen til dette kamera. Så lad os starte med målgruppen. Hvem køber et Nikon D3100? Prisen ligger omkring 4.200 kr. inkl. moms og standard objektivet AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6 G VR og er et godt prispunkt for de fleste familier og dermed har jeg allerede indikeret, at Nikon D3100 er det perfekte familiekamera med gode standard fotoprogrammer og muligheden for at optage video i fuld HD til afspilning på TV'et eller computer skærmen. Mere ambitiøse fotografer vil se på Nikon D7000, da de her får flere justeringsmuligheder i selve kameraet, men ikke specielt bedre digital opløsning på fotoet og endda samme kvalitet på video optagelser. Nikon D3100 er meget kompakt for et spejlrefleks og dermed markant mindre end mit eget Nikon D300. Vægten e...

Nikon D5100 anmeldelse

Så er det tid til at se på Nikon D5100 – kameraet der placerer sig imellem Nikon D3100 og Nikon D7000 , og dermed skal finde sin egen berettigelse i forhold til det populære Nikon D3100 ”begynder” spejlreflekskamera og det avancerede Nikon D7000 ”seriøs amatør” spejlreflekskamera. Her er en tabel over de væsentligste forskelle mellem D3100, D5100 og D7000: Nikon D5100 minder meget om Nikon D3100 i sit fysiske udtryk. Det er kun en anelse bredere og dybere – vi taler om få millimeter – primært pga. den fleksible skærm, der vipper ud fra kamerahuset i en vinkel på 180 grader og kan rotere 360 grader om sin egen akse. Og netop skærmen er en af de store forskelle mellem D3100 og D5100 - både fordi du kan placere LCD-skærmen på Nikon D5100 som du vil, hvor den på Nikon D3100 (og Nikon D7000) sidder fast. Desuden er opløsningen på fulde 921.000 pixels på Nikon D5100 mod 230.000 pixels på Nikon D3100. Opløsningen er altså 4 gange større og LCD skærmen er dermed langt...

Munke klæder til tørre

At ligge ved stranden eller poolen er ikke min kop te. Men vi besluttede alligevel at tage et smut til Krabi i Thailand, for at få salg og varme. Men mine forhåbninger om gode fotomuligheder var ikke store. Men heldigvis er jeg gift med en meget aktiv kvinde, der hellere vil ud og vandre end at ligge og slikke sol (datteren på 17 år var ikke helt enig i denne prioritering - men fulgte dog med :-) ). Vi besøgte blandt andet et buddistisk tempel (Tiger Temple) og i de omkringliggende skove og klipper, fandt jeg dette motiv.  Munkene vasker deres tøj i hånden, og hænger det til tørre under et klippeudspring. Igen er det mit trofast Nikon Coolpix A ("kun" 16 MB DX), der er med på rejsen. Manuel Fokus | Du er kun et klik væk fra dit bedste foto | larskirsteinphoto.com