Gå videre til hovedindholdet

Sådan virker et cirkulært polariseringsfilter


Et filter som alle fotografer bør have i fototasken, er det såkaldte cirkulære polariseringsfilter.

Det er muligt at gøre meget ved et foto i et fotoredigeringsprogram såsom Lightroom, men den effekt, som et cirkulært polariseringsfilter udøver, er svær at imitere digitalt.


Der findes to type polariseringsfilter - liniær og cirkulær. Normalt er det kun det cirkulære polariseringsfilter, der anvendes af fotografer, idet disse kan skrues på objektivet. Et cirkulært polariseringsfilter består af en fast del og roterende del. Den faste del tager det upolariserede lys og polariserer det linært, hvorefter den roterende del filtrerer det nu liniære polariseret lys til cirkulær polariseret lys. Dette sidste trin sikrer også, at autofokus og lysmåling fungerer korrekt, hvilket er den primære årsag til, at der hovedsaglig kun anvendes cirkulære polariseringsfiltre i forbindelse med digitale kameraer.

Et cirkulært polarisationsfilter udfører tre følgende funktioner:
  1. Gør himlen mørkere og vegation grønnere 
  2. Minimerer effekten af reflekser 
  3. Fjerner spejlninger - f.eks. i vandoverflader og glas
Jeg skal ikke komme ind på en yderligere tekniske beskrivelse, men henviser til denne Wikipedia artikel

Effekten er størst når billedet taget i en vinkel på 90 grader i forhold til solen. Dog vil der også være en mindre effekt, hvis der fotograferes i en vinkel på +/- 15-30 grader i forhold til den optimale vinkel.

Effekt 1:
Her er to billeder fotograferet i en vinkel på 90 grader til solen. Ved det første foto er det cirk.pol. filter sat til "Neutral" - altså i den stilling, hvor der er mindst effekt at se. Det andet foto viser den maksimale effekt af cirk.pol. filteret. 

D800, AF-S 24-70mm, 1/40 sek ved f/16, 0EV, ISO 100

D800, AF-S 24-70mm, 1/20 sek ved f/16, 0EV, ISO 100

Sikke en effekt! Jeg har ikke foretaget mig andet end at montere et cirk. pol. filter og finde det sted hvor effekten er største (ved at dreje på den rotébare del af filteret). Der er ikke foretaget nogen form for redigering i Lightroom - billederne er hentet direkte ind fra kameraet (D800). Som I kan se, så bliver himlen mere blå (mørkere), og skyerne mere hvide. Desuden fremtræder den grønne vegetation  mere "frisk" og grøn. Her er der ikke nogen reflekser der skal elimineres, så ovenstående effekt kunne jeg nok have frembragt i Lightroom. Men der er jo ikke nogen grund til det, hvis man kan opnå et perfekt resultat direkte i kameraet. 

Bemærk, at lukkehastigheden skiftede fra 1/40 til 1/20 sekund. Du skal derfor regne med, at den fulde effekt af et cirk. pol. filter vil betyde en reduktion i lyset svarende til 1-3 blændetrin. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nikon D3100 test

Så har jeg modtaget et Nikon D3100 til test fra Nikon Danmark. Testen vil blive delt op i flere afsnit og i første afsnit vil jeg beskrive kameraet som jeg oplever det, og fokusere på de specifikationer som jeg mener er relevante for målgruppen til dette kamera. Så lad os starte med målgruppen. Hvem køber et Nikon D3100? Prisen ligger omkring 4.200 kr. inkl. moms og standard objektivet AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6 G VR og er et godt prispunkt for de fleste familier og dermed har jeg allerede indikeret, at Nikon D3100 er det perfekte familiekamera med gode standard fotoprogrammer og muligheden for at optage video i fuld HD til afspilning på TV'et eller computer skærmen. Mere ambitiøse fotografer vil se på Nikon D7000, da de her får flere justeringsmuligheder i selve kameraet, men ikke specielt bedre digital opløsning på fotoet og endda samme kvalitet på video optagelser. Nikon D3100 er meget kompakt for et spejlrefleks og dermed markant mindre end mit eget Nikon D300. Vægten e...

Nikon D5100 anmeldelse

Så er det tid til at se på Nikon D5100 – kameraet der placerer sig imellem Nikon D3100 og Nikon D7000 , og dermed skal finde sin egen berettigelse i forhold til det populære Nikon D3100 ”begynder” spejlreflekskamera og det avancerede Nikon D7000 ”seriøs amatør” spejlreflekskamera. Her er en tabel over de væsentligste forskelle mellem D3100, D5100 og D7000: Nikon D5100 minder meget om Nikon D3100 i sit fysiske udtryk. Det er kun en anelse bredere og dybere – vi taler om få millimeter – primært pga. den fleksible skærm, der vipper ud fra kamerahuset i en vinkel på 180 grader og kan rotere 360 grader om sin egen akse. Og netop skærmen er en af de store forskelle mellem D3100 og D5100 - både fordi du kan placere LCD-skærmen på Nikon D5100 som du vil, hvor den på Nikon D3100 (og Nikon D7000) sidder fast. Desuden er opløsningen på fulde 921.000 pixels på Nikon D5100 mod 230.000 pixels på Nikon D3100. Opløsningen er altså 4 gange større og LCD skærmen er dermed langt...

Personale portrætter hos PWC i Ringsted

Når opgaven består i at fotografere 85 ansatte hos PWC i Ringsted, så skal den planlægges godt for at selve fotograferingen bliver effektiv. Opgaven endte med at tage blive løst over 3 dage. Der blev skudt over 1.500 billeder. På billeder ser I min opstilling. Et hovedlys samt et sidelys til at lysne venstre side af ansigtet. For hver person skulle der skydes et "miljø" portræt, hvor personen står i kontorlandskabet. Herefter skulle der skydes et "headshot" på hvid baggrund. Jeg anvendte den samme lys opstilling for både miljø og headshot, men flyttede en hvid baggrund ind bag personen ved headshot samt anvendte en Speedlight bag personen til at lyse baggrunden op. Til miljø fotoet anvendte jeg stativ og til headshot fotoet skød jeg håndholdt. I begge tilfælde med AF-S 70-200mm f/2.8E ED VR. Redigering blev foretaget primært i Lightroom. Dog måtte jeg over i PhotoShop, når der var reflekser fra lyskilderne i brillerne, som skulle fjernes. Til hver...