Man må beundre den hastighed hvormed Nikon opdaterer deres kompakte spejlløse system kamera familie - Nikon 1. Konkurrencen i dette segment er benhård, og tilbagemeldinger fra kunder samt nye lanceringer fra konkurrenterne, tvinger Nikon til nåedesløst at opdatere specifikationerne af dette system.
Umiddelbart er jeg mere begejstret for J-designet end det seneste V-design, og J3 fortsætter dette elegante kompaktkamera design på fornemmeste vis - nu med tilstandsknappen øverste på kameraet, så den hurtigt kan aktiveres med tommelfingeren. Nikon påstår at dette er verdens mindste kamerahus i aluminium.
Lad os se lidt på udvalgte specifikationerne (komplet liste her):
J3 er udstyret med en CX-format sensor hvor opløsningen nu er på 14.2 mega pixels, og J3 kan lagre billeddata i det digitale negativformat NEF (RAW). Det skal blive interessant at montere J3 på et stativ (der er et standard skruegevind i bunden af kameraet, der muliggør dette) og skyde i NEF under optimale lysforhold for at bedømme sensor opløsningen.
Det specielle ved J3 er den hastighed hvormed kameraet kan skyde billeder. Når der anvendes kontinuerlig autofokus kan J3 skydes 15 billeder i sekundet, og hvis du fryser autofokus punktet, så kan J3 skyde hele 60 billeder i sekundet. Det giver mange kreative muligheder, når du fotograferer noget der bevæger sig.
J3 er udstyret med hybrid autofokus, så det både anvender flydende fasedetekteret (73 AF-punkter til bevægelse) og kontrastbaseret (135 AF-punkter til svag belysning) autofokus metode til at etablere fokus. Særdeles anvendeligt under videooptagelse.
Dette autofokus system gør det også muligt at udstyre J3 med en smart egenskab, der gør det muligt - ved et enkelt tryk på udløseren - at tage 20 billeder i høj opløsning, hvorefter J3 anbefaler de 5 bedst af disse. Der findes sikkert nogle situationer, hvor denne funktion vil vise sin værdi.
Der er ikke sparet på LCD-skærmen bag på J3. Det er en TFT-skærm med 921.000 punkter, som vi kender den fra de "store" DSLR-kamaraer.
Jeg er ikke tilhænger af alle de indbyggede "kreative" billedbehandlingsvalg, men foretrækker at arbejde traditionelt med kameraet i Manuel, blændeprioriteret (A) eller lukketidsprioriteret (S) tilstand. Men hvis man ikke er den store tilhænger af at efterbehandle sine billeder i programmer som Photoshop Elements eller Lightroom, så kan disse indbyggede billedbehandlingsmetoder være praktiske.
Nikon 1 J3 kan optage videoer i fuld HD 60i, 60p og 30p-billedhastigheder. Desuden er det muligt at tage billeder i fuld opløsning under videooptagelser. Man kan skifte til "avanceret video" og bruge PSAM-knapperne til justere lukkertid og blændeåbning med jævn autofokusovergang. Desuden skulle den indbyggede stereo mikrofon levere god lyd.
Nikon's trådløse mobiladapter WU-1b kan tilsluttes og gør det muligt at sende billeder fra J3 til en smartphone eller en tablet.
Nikon 1 J3 er egentlig et oplagt rejsekamera, hvis vi ikke ønsker at tage vores tunge og dyre DSLR-kamera med. Det bliver med dette formål, at jeg vil teste J3 "i feltet".
Samtidig med lanceringen af Nikon 1 J3, valgte Nikon også at lancere et par nye objektiver til Nikon 1 systemet. Der er tale om et 1-Nikkor 6.7-13mm f/3.5-5.6 VR (18-35mm ækvivalent) vidvinkel zoom og en super zoom objektiv - 1-Nikkor 10-100mm f/4-5.6 VR (27-270mm ækvivalent).
J3 leveres i farverne hvid, sort, sølv, rød og beige med matchende objektiver.
Nikon har fastsat følgende priser og leveringstidspunkt:
- Nikon 1 J3 + 10-30mm - kr. 5.195 – salgsstart d. 7. februar 2013
- 1-Nikkor 10-100mm - kr. 4.395 – salgsstart d. 28. marts 2013
- 1-Nikkor 6.7-13mm - kr. 4.195 – salgsstart d. 7. marts 2013
Forøvrigt kan jeg anbefale den dedikerede (og danske!) hjemmeside for Nikon 1 systemet.
Kommentarer
Send en kommentar