Jeg skød nogle fotos med Nikon D7000 igår da vejret var rigtig fint. I stedet for standard objektivet (AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6G) var det udstyret med et AF-S 35 mm f/1.4G objektiv, idet jeg antager, at dette objektiv bedre kan udnytte de mange MP på en D7000 sensor.
Begge foto er skudt håndholdt i RAW på ISO 100 i M-tilstand (1/160 og f/7.1 (foto 1) og f/16 (foto 2)). Ingen skarphed er tilføjet i LR3 og kun foto 1 har fået justeret eksponeringen en anelse.
Jeg har ikke tilføjet skarphed, idet disse fotos "straight out of the camera" skal vise kvaliteten af D7000 i kombination med et godt optik. Prøv at zoome ind på bygningen i foto 1 og bogstaverne i foto 2. Jeg synes det er flot klaret, når vi nu ved, at RAW billeder generelt skal have tilført skarphed i efterbehandlingen.
Jeg har også skudt en video samme dag, hvor kameraet var monteret på stativ så jeg kunne panorere fra venstre mod højre. Så snart jeg har fundet en metode til at få denne 9 GB fil op på YotTube, så bliver klippet tilføjet til dette indlæg.
Share |
Begge foto er skudt håndholdt i RAW på ISO 100 i M-tilstand (1/160 og f/7.1 (foto 1) og f/16 (foto 2)). Ingen skarphed er tilføjet i LR3 og kun foto 1 har fået justeret eksponeringen en anelse.
Jeg har ikke tilføjet skarphed, idet disse fotos "straight out of the camera" skal vise kvaliteten af D7000 i kombination med et godt optik. Prøv at zoome ind på bygningen i foto 1 og bogstaverne i foto 2. Jeg synes det er flot klaret, når vi nu ved, at RAW billeder generelt skal have tilført skarphed i efterbehandlingen.
Jeg har også skudt en video samme dag, hvor kameraet var monteret på stativ så jeg kunne panorere fra venstre mod højre. Så snart jeg har fundet en metode til at få denne 9 GB fil op på YotTube, så bliver klippet tilføjet til dette indlæg.
Share |
hej
SvarSletdu skriver i din anmeldelse af nikon d7000
"når vi nu ved, at RAW billeder generelt skal have tilført skarphed i efterbehandlingen."
hvorfor er det sådan, at raw billeder generelt skal have tilføjet skarphed?
er der nogen dybere forklaring på dette
og hvis du ikke passer på kunne mit næste spørgsmål nemt blive hvordan du tilføjer ekstra skarphed :-)
mvh
Frank
Hej Frank,
SvarSletDet er et godt spørgsmål som er svær at besvare. Som udgangspunkt så tilføjer et kamera en del skarphed internt i kameraet, når du har sat det til at skyde i jpeg. Derfor er behovet for at tilføje skarphed efterfølgende mindre end hvis der er tale om en RAW-fil.
Hvis du har sat kameraet til at skyde i RAW, så vil kameraet ikke tilføje skarphed og dette skal så som oftes gøres efterfølgende. Grundliggende er det også bedre at tilføje skarphed efterfølgende, idet din computers regnekraft er langt større end den billedprocessor, der er indbygget i kameraet. Faktisk er det således, at når du skyder i RAW og vil inspicere fotoet på skærmen bag på kameraet, så er det en jpeg udgave af dit RAW-foto du ser her - altså tilført skarphed og andre justeringer, som du kan fastsætte i dit kamera. Men når det eksporteres i RAW er det uden alle disse justeringer tilført.
Hvorfor skal et foto så tilføres skarphed? Her vil jeg se bort fra de åbenlyse forklaring som rystelser, objektivfejl etc. For at gøre det muligt at skabe farvebilleder, så er overfladen af en sensor belagt med et såkaldt Bayer filter i et net mønster, der gør det muligt at opfange RGB (Rød, Grøn, Blå) samt lysintensitet. For at konvertere disse informationer til et farvefoto, så anvendes en demosaic proces og det er denne proces, der medfører en varierende sløring (blur) til fotoet, som efterfølgende skal korrigeres (via tilføjelse af skarphed (øget kontrast mellem lys/mørk nabo pixels)).
Jeg ved ikke om dette gav mening, men nedenfor er der nogle link som uddyber dette yderligere.
Introduktion til RAW-fil formatet.
Bayer filter forklaret på Wikipedia.
PDF-dokument, der forklarer Regularized Color Demosaicing via Luminance Approximation
Mh Lars
tak for et godt og uddybende svar
SvarSletmvh
Frank