Gå videre til hovedindholdet

Nikons nyeste rekord: F-bajonet fylder 50



Nikon har netop sendt følgende pressemeddelelse ud:

Ingen anden objektivfatning til 35mm spejlreflekskameraer kommer i nærheden af denne rekord.

Nikon fejrer nu 50-året for det berømte Nikon F-bajonetfatningssystem, der anvendes på selskabets spejlreflekskameraer og udskiftelige NIKKOR-objektiver. På et marked, hvor teknologien er i konstant udvikling, har ingen andre end Nikon været i stand til at bevare det originale objektivfatningssystem i en så ekstraordinær lang periode.

Nikon F-bajonetten blev første gang anvendt på Nikons første spejlreflekskamera med udskiftelige objektiver, Nikon F, som blev lanceret i juni 1959. Lige siden har Nikon anvendt den samme objektivfatning uden at ændre på dens grundlæggende struktur, hvilket viser, at kameraproducenten ramte rigtigt første gang. Andre spejlreflekskamera-fabrikanter har fundet det nødvendigt at ændre på deres objektivfatninger som svar på nye teknologier som autofokus-kompatibilitet og digitalisering.

En af de største fordele ved spejlreflekskameraer med udskiftelige objektiver er, at brugeren kan vælge mellem et stort udvalg af objektiver. Ved at fastholde den samme grundlæggende struktur i objektivfatningen opnår man et bredere og konstant voksende udvalg af anvendelige objektiver.

Netop derfor er objektivfatningen et yderst vigtigt og symbolsk element for både fotograf-entusiaster og professionelle, som hermed er i stand til gennem mange år at få dagligt udbytte af deres omhyggeligt udvalgte samling af objektiver. Nikon F-bajonetfatningen, som også nu anvendes i selskabets nyeste og mest avancerede digitale spejlreflekskameraer, er af samme grund et af de mest pålidelige, solide og det længst benyttede objektivfatning.

Udviklingen af Nikon F-bajonetfatningen

· Lanceret på Nikon F, Nikons første spejlreflekskamera med udskiftelige objektiver (1959)
· Automatisk blænde-indeksering (AI) muliggør automatisk indstilling af maksimumblænde ved objektivskift (1977)
· Kompatibilitet med det nye automatiske eksponeringsprogram, Programautomatik (P), (1981)
· Udveksling af blændeinformation med kamerahuset takket være CPU-kommunikation (1983)
· Kompatibilitet med de nye autofokus-systemer (1983)
· Kompatibilitet med digitale spejlreflekskameraer (1995)

Nyt logo fejrer Nikon F-bajonetfatningen

Nikon F-bajonetfatningen er i sin grundlæggende struktur uforandret gennem et halvt århundrede og fungerer som en bro mellem NIKKOR-objektiver og en stadig voksende række af Nikon spejlreflekskameraer. Nikon introducerer med fejringen et nyt logo, der udtrykker indfangelsen af et uendeligt rækkende lys, som overbringes til fremtidige generationer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nikon D3100 test

Så har jeg modtaget et Nikon D3100 til test fra Nikon Danmark. Testen vil blive delt op i flere afsnit og i første afsnit vil jeg beskrive kameraet som jeg oplever det, og fokusere på de specifikationer som jeg mener er relevante for målgruppen til dette kamera. Så lad os starte med målgruppen. Hvem køber et Nikon D3100? Prisen ligger omkring 4.200 kr. inkl. moms og standard objektivet AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6 G VR og er et godt prispunkt for de fleste familier og dermed har jeg allerede indikeret, at Nikon D3100 er det perfekte familiekamera med gode standard fotoprogrammer og muligheden for at optage video i fuld HD til afspilning på TV'et eller computer skærmen. Mere ambitiøse fotografer vil se på Nikon D7000, da de her får flere justeringsmuligheder i selve kameraet, men ikke specielt bedre digital opløsning på fotoet og endda samme kvalitet på video optagelser. Nikon D3100 er meget kompakt for et spejlrefleks og dermed markant mindre end mit eget Nikon D300. Vægten e...

Nikon D5100 anmeldelse

Så er det tid til at se på Nikon D5100 – kameraet der placerer sig imellem Nikon D3100 og Nikon D7000 , og dermed skal finde sin egen berettigelse i forhold til det populære Nikon D3100 ”begynder” spejlreflekskamera og det avancerede Nikon D7000 ”seriøs amatør” spejlreflekskamera. Her er en tabel over de væsentligste forskelle mellem D3100, D5100 og D7000: Nikon D5100 minder meget om Nikon D3100 i sit fysiske udtryk. Det er kun en anelse bredere og dybere – vi taler om få millimeter – primært pga. den fleksible skærm, der vipper ud fra kamerahuset i en vinkel på 180 grader og kan rotere 360 grader om sin egen akse. Og netop skærmen er en af de store forskelle mellem D3100 og D5100 - både fordi du kan placere LCD-skærmen på Nikon D5100 som du vil, hvor den på Nikon D3100 (og Nikon D7000) sidder fast. Desuden er opløsningen på fulde 921.000 pixels på Nikon D5100 mod 230.000 pixels på Nikon D3100. Opløsningen er altså 4 gange større og LCD skærmen er dermed langt...

Personaleportrætter til en virksomhedshjemmeside

Nikon D810, AF-S 105mm, 1/60 sek ved f/2.8, ISO 64 Det er absolut ikke en kedelig opgave, at fotografere personaleportrætter til en hjemmeside. Ofte sker det i en rigtig god atmosfære med plads til kollegialt drillerier. Min opgave er at sikrer et produktionsmiljø, der giver plads til dette og lader mig instruere modellen sekunder før billedet bliver taget. Efter den indledende dialog med kunden på telefon/mail, tager jeg ud til adressen og besigtiger lokalerne. Jeg foretrækker, at lave personaleportrætter, der afspejler deres arbejdsmiljø i baggrunden. Billederne til dette blog indlæg er taget hos en revisor, og jeg har forsøgt at afspejle deres erhverv med den valgte baggrund (masser af mapper med regnskaber). Men selvfølgelig kan kravet til fotoet også være en hvid eller tonet baggrund - og så klarer vi også dette. Min opsætning er rimelig simpel. To lyskilder - en sæt Elinchrom D-Lite IT 2/4 enheder med henholdsvis en Elinchrom Deep Silver paraply og en Elinchrom EL-str...