Gå videre til hovedindholdet

Sild / Sylt Panorama

D7500 / AF-S 28mm f/1.4E ED, 1/320, f/10, ISO 100, 0EV

Sild - eller Sylt på tysk, er en fascinerende ø i vadehavet lige ud for den dansk/tyske grænse og syd for Rømø. Der er tre måder at ankomme til Sylt. Med bilfærge fra Rømø, med biltog fra Tyskland og med Fly. Mange tyskere tager turen via Rømø - hvilket vi også gjorde. Jeg har altid gerne ville besøge Sylt - som også kaldes "Tysklands Monaco" og som efter sigende skulle byde på en helt specielt natur. Begge udsagn viste sig at være absolutte sandheder.

Øen har gennemgået en markant historie samt geografisk udvikling, som jeg ikke skal komme ind på her - men blot henvise til følgende link. Som landskabsfotograf er der nogle to markante motiver - klitterne og havet - eller en kombination af disse to. Siden 1972 har myndighederne arbejdet på at sikre klitterne fra at forsvinde i havet på vestsiden, hvilket har resulteret i muligvis den længste, bredeste og hvideste strand i Europa på over 40 kilometer fra Nord til Syd - bare prøv at se på Sylt via Google Maps. Man kan bare gå og gå og gå (og det bliver hurtigt ensformigt). Men det er godt for afstresning og blot lade tankerne flyde, mens blikket søger horisonten og ser rolige store flader i form af sand og hav. Her er pinligt rent. Ikke eet eneste stykke affald fandt vi. Tyskerne er hysteriske med at holde stranden og hele øen ren. Det er virkelig en sand fornøjelse. Fugle livet er rigt, så der er fantastiske muligheder for fotografer med dette speciale.

Jeg er fascineret af klitterne. Det er et bølgende landskab, der folder sig ud foran een i næste ren uendelighed. Solen, vinden, duften, fuglenes kvidren og den "stilhed", som fraværet af andre mennesker og biler skaber, er bare godt for sjælen.

Med på weekend opholdet bragte jeg "kun" mit Nikon D7500 med det nye AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED, som jeg normalt kun bruger på mit Nikon D810, men gerne ville teste på et kamera med DX-sensor, hvilket "øger" den effektive brændvidde til 42mm. Dette er jo ikke rigtig en brændvidde for landskaber, som det ville være hvis jeg havde monteret objektivet på D810. Men ved at tage en række billeder og sammensætte dem i Lightroom som et panorama, så kom jeg nemt ud over denne problemstilling. Billedet i starten af denne artikel er således sammensat af 12 billeder taget i hastig rækkefølge - håndholdt og på indstillet på blændeprioriteret automatik (A). Normalt ville jeg anvende et stativ og vælge manuel indstilling (M), for at sikre en ensartet eksponering.

Det færdige foto måler 27746 x 3268 pixel og fylder 53,7 MB. Her er det dog reduceret i størrelse til ca. 3 MB.

At Sylt er Tyskland's "Monaco" er for øvrigt korrekt. Aldrig har jeg set så mange store biler af tysk fabrikat (og nogle få Italienske) samt gigantiske sommerhuse. Der er over 300 spisesteder på øen, og priserne svarer til vi danskere er vant til at betale på restauranter.

Her følger nogle stemningsbilleder fra Sylt / Sild.Manuel Fokus | Du er kun et klik væk fra dit bedste foto | larskirsteinphoto.com

Populære indlæg fra denne blog

Det er slut med NikonNyt.dk

Fotograf: Min datter - skudt med hendes eget Nikon F3

I mere end 8 år har jeg skrevet bloggen - nikonnyt.dk - med speciel fokus på test af Nikon udstyr, tip til Nikon udstyr, tips til fotografering samt nyheder fra Nikon verdenen. Det er nu et afslutte kapitel, og der er flere årsager til dette:
NikonRumors.com gør et fantastisk arbejde med at bringe "alt nyt om Nikon"Nikon Danmark støtter ikke op omkring blog skribenterJeg er ikke længere "Nikon Specialist" i Nikon Danmarks øjne Det er nok især punkt 3, der skyldes min beslutning. Jeg har kun fotograferet i over 30 år, og har blot arbejdet med omtrent alle digitale Nikon DSLR siden mit første Nikon D70s blev købt. Læg dertil min store samling af analoge Nikon kameraer, hvoraf jeg fortsat anvender mit Nikon F3.
Men på trods af dette har Nikon Danmark besluttet, at jeg ikke ved nok om Nikon's udstyr til at kunne give mine kunder hos photodanica.com en kompetent vejledning. Det har således resulteret i, at jeg per…

Køb brugt Nikon udstyr direkte hos Nikon!

Nikon USA har netop lanceret Nikon Store - en on-line butik for Nikon udstyr! Dog er det ikke muligt at købe nye DSLR kameraer endnu, men de findes "i butikken" og det vil sikkert snart være muligt også at købe helt nye digitale spejlreflekskameraer direkte af Nikon.
Det er også muligt at købe brugt udstyr, der har været en tur igennem Nikon's serviceværksted. dette foregår i butikkens "Outlet" afsnit.

Det viser sig dog, at det er firmaet "Digital River, Inc." der driver denne butik for Nikon. Følgende introduktion giver Digital River til sig selv:
DR globalTech, a Digital River Company, provides on-demand e-commerce and marketing services designed for consumer technology manufacturers. Our solution is flexible enough to create a customized offering to meet the specific needs of the hard goods marketplace, including world class e-commerce capabilities, sophisticated catalog and pricing management, robust international services, proven e-marketing tech…

Test af AF-S NIKKOR 24–70mm f/2.8E ED VR - en fornem afløser for Nikon's arbejdshest?

1/250 sek / f/6.3 / 34mm / ISO 500
I blandt alle Nikon's objektiver er arbejdshesten standard zoom AF-S 24-70mm nok et af de bedste og mest populære objektiver - især blandt professionelle fotografer. I de seneste år har både Sigma og Tamron kastet sig ind i dette marked med kvalitetsglas, der måske ikke helt matcher OEM-udgaven fra Nikon og Canon, men bl.a. tilbyder indbygget stabiliseringsteknologi. Derfor har Nikon også født et behov for at lancere en ny udgave med indbygget VR.

Det er et volumen marked, og mange amatører og semi-professionelle fotografer ønsker også at eje en standard zoom med fast f/2.8 blænde i zoom-området. Markedet eksisterer desuden grundet en stor prisforskel op til originalerne fra Nikon og Canon. Og lad det være sagt med det samme - det er et dyrt objektiv. Men fordeler du prisen ud over det antal billeder du kommer til at skyde med dette objektiv mens du ejer det, så er det faktisk ikke et dårligt pris/ydelse/afkast forhold.

Jeg var meget glad for mit…